Flere farcer fra et løberliv

Når jeg nu lægger mine løber-farcer og fiaskoer fra mit liv i løbesko åbent til skue på die ganze internet, er det ikke for at appellere til tudekiks og ej heller for at tage modet fra nogen. Det er for at holde fast i en ironisk distance til det projekt, jeg har gang i lige, som jeg egentlig ikke rigtigt ved, hvad går ud på. Noget med at blive hurtigere, – længere, tror jeg, uden at blive alt for seriøs. Og det er for at minde mig selv om aldrig at holde op med at grine af mig selv. Vip mig venligst en, hvis jeg bliver for selvhøjtidelig.

En af de absolutte gengangere blandt mit livs farcer er tanken om ikke at have fået kilometer nok i benene, eller hurtighed for den sags skyld. Så napper man lige et sæt benhårde intervaller eller en ekstra langtur tæt på en konkurrence. I stedet for fornuftigt at trappe ned og være helt klar på dagen. I mindre målestok var det, hvad jeg gjorde i dag. Inde i min hjerne var det om tre uger, jeg skal løbe Skovmaren i Hillerød. Og jeg har stadig ikke besluttet mig for det ene eller det andet. Men jeg havde jo god tid til en ekstra testtur. I dag. Der var bare det, at i resten af verden er der to uger til Skovmaren. Det erkendte jeg først i St. Dyrehave. Hvor der var 15 km hjem igen. Det blev det dejligste løbepas. Godt 30 km fuldstændig fri for kriser. Det gamle trick med at løbe intervaller dagen før en langtur virkede stadig, så jeg løb i et ret konstant roligt tempo hele vejen. Og smågrinede hele vejen tilbage. Spade – man løber ikke godt 30 km 14 dage før hverken halvt eller helt maraton. Nåmn det gjorde jeg så. Og blev jo ikke en skid klogere på, om jeg skal løbe det ene eller det andet, vel?
Det er samme mekanisme, der hver gang får mig til at skrælle for mange kartofler og lave en ekstra dessert, når der kommer mange gæster.

I gamle dage var der hver vinter et 30 kilometer løb i en lille flække vest for Århus. Løbet faldt perfekt i træningen mod et forårsmaraton, og det var tilpas skørt. Så jeg var fast deltager. Der var næsten aldrig ret mange kvindelige deltagere på 30 km distancen, så jeg fik også altid en god placering. Tiden kunne man aldrig regne med, for det var usædvanligt bakket, og altid var det umådeligt koldt, – somme tider med høj sne. Jeg havde et år en studerende, som var triatlet og som gerne ville blive en hurtigere løber. Det provokerede ham vildt, at jeg kunne løbe hurtigere tider end ham, og han besluttede sig for at stille op i det der vinterløb – bare for at slå mig. Og jeg var selvfølgelig ligeså fast besluttet på at slå ham. Det var et løb uden sne, men bitterligt koldt og blæsende. Man løb længe på et højt plateau, hvor vinden var helt nådesløs. Jeg stak af fra starten og tæskede af sted. Ikke tale om, at han skulle få lov. Omkring fem kilometer før mål kunne jeg pludselig høre beslutsomme løbesko bag mig. Jeg vidste bare, at det var ham. Jeg fandt nogle skjulte kræfter og satte den længste spurt ind. Han skulle ikke forbi mig, for så var jeg slået. Fuck, det var en lang spurt, og hele tiden kunne jeg høre hans trin bag mig. Endelig kunne jeg se målet og satte en ekstra spurt ind. Jeg kastede mig nærmest over mållinjen, drejede resolut direkte til højre – og kastede yderst ukvindeligt op i rå mængder. Og undgik behændigt at ramme en stakkels official, som helt uskyldigt stod der og målte tiden. Men jeg vandt, gjorde jeg. Og han bevarede sin stolthed.

Et andet år i samme løb vandt jeg. Det lyder flot, men der var ikke mange trusler. Jeg vandt et gavekort på 1000 kr til Imerco, eller hvad det hed dengang. Men der var mere. Jeg fik et klippekort til bilvask i samme lille flække. 10 stk hos den lokale bilvasker. Og jeg vandt et gratis startnummer til Naturstimaraton et par måneder senere. Sjældent er der blevet grinet så meget i bilen på vej hjem til Århus. Løbet eksisterer ikke mere. Det blev udkonkurreret af det evigt voksende antal motionsløb, og 30 km løb kunne ikke stå – distancen.

10 thoughts on “Flere farcer fra et løberliv

 1. Farcer? Nej, gode og underholdende historier…. Du har lært og vi bliver underholdt og – måske – lidt klogere….
  Knus

  • Aj, Katrine, farcen er jo, at jeg IKKE har lært. Jeg løber stadig 30 km to uger før et løb. Men måske kunne jeg blive klogere af at skrive om det 🙂

 2. Hej Helle,

  Var det løbet Århus-Randers du skriver om?
  Har løbet det én gang men det var vist i efteråret.

  Men Helle, du er jo heller ikke helt almindelig, så måske skal du heller ikke have et helt almindeligt maraton program 😉 ?

  Du er da for klar til den hele distance! Synd ikke at udnytte de gode ben og løbeglæden. Det er selvfølgelig ikke egoistiske hensyn der gør at jeg lokker… (jo lidt måske)…

  God mandag’

  Knus Karina

 3. Hej Karina

  Randers-Århus eller OBS løbet var i august eller september. Det her løb var i Hasselager.

  Jajaja – der lokkes og lokkes, gør der 🙂

  kh Helle

 4. Altså jeg er godt nok lidt bagefeter i kommentarene…… Men først den beskrivelse af børne-besøg! Jeg blev helt tudefjæset indeni af at læse dit indlæg, mine børn er jo over den alder men jeg kan stadig huske det og har stadig oplevelser der minder. Og dage med krammeture og sove-i-mors-seng…..Jeg tror jeg blive en sødere mor i dag af det indlæg!
  Og dine farcer – er ustyrlig morsomme og til at lære og blive klog af…..Jeg troede at jeg skulle løbe marathon i sommer efter at have løbet et i år, men jeg har i løbet af det år og af at læse kloge folks blogge fået så meget respekt omkring løb at jeg ikke gør det før jeg kan gøre det ordentligt! Og på en rimelig tid…..
  Jeg synes det lyder som du sagtens kan løbe den hele til Skovmaren, men i tilfælde af at du vælger “kyllingeruten” (Tak May-Britt – det navn skal vi to vist tale om når vi ses…..;-)) vil jeg være beæret af at løbe med dig (og andre kyllinger – May-Britt!! ;-)). Måske du endda kan sat fut i rumpen på mig!
  Kh Kirsten

 5. Pingback: Skovmaren og blogtræf « Helle's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.