Godt nytår – be kind

Jeg fejrede nytår i min stue sammen med tre virkelig gode veninder og udsøgt mad, som jeg havde hentet på en fiskerestaurant. Jeg elsker at lave mad. At kræse den hele dag og gøre mig umage. Nytårsaftensdag gjorde jeg mig umage med hente maden på min cykel, at pynte nytårsbord, at læse aviser. at løbe nytårstur, at ligge lidt på sofaen og til sidst iføre mig glimmerkjolen fra Nepal. Alt var godt, og vi spiste og drak og talte til klokken tre.

2018 gav meget at være taknemmelig for, og det bød på mange tårer og kram. Det bød på gensyn og afskeder og meget kærlighed, og det bød på meget, som skal tages virkelig alvorligt. Der er miljø og klima, der er banditter i habitter, der er en voksende ulighed. Jeg ser folk blive skubbet ud af deres boliger, og jeg møder mennesker, der ikke kan betale deres medicin. Vi har skabt et samfund, hvor bestemte måder at tænke økonomi på, er blevet styrende for de måder, vi indretter det hele på. Den demokratiske samtale er blevet vanskeligere. Politiske beslutninger tages på enkeltfortællinger og frygt for vælgerflugt. At bevare magt er blevet et mål i sig selv for en del politikere, hævet over ideologi og landets bedste. Jeg savner solidaritet.

Det nytter ikke at sidde i hver sit hjørne og være sure på politikerne. Det nytter ikke at blive siddende der og blive vred over samfundsudviklingen. Det nytter ikke at sidde på bagdelen og råbe. Vil vi have ændret på noget, kan vi kun begynde ét sted. Hos os selv.

Derfor:

Lav frivilligt arbejde. Et eller andet. Frivilligt trænerjob, genbrugsbutik, lektiehjælp, legetante, områdefornyelse, besøgsven – hvad som helst.

Meld dig ind i et politisk parti. Nej, der er ingen, du er fuldstændig enig med. Tag det parti, du er mest grundlæggende enig med, og meld dig ind. Støt demokratiet og vær så aktiv, som du kan gabe over. Bare bliv medlem..

Deltag i bevægelser. Gå med i klimademonstrationer, sæt dig ind i #metoo, deltag i fredsdemonstrationer, vær aktiv lokalt.

Vær venlig, be kind. Bliv ikke selv et kældermenneske. Kald ikke folkevalgte for fascister. Det er de ikke, de er folkevalgte, og I er uenige. Og man kan godt tale ordentligt til hinanden.

Vær nysgerrig. Folk handler af overbevisning, også politikere. Vi kan være uenige, men verden bliver altid bedre, når vi gør os umage med at forstå den andens bevæggrunde. Nysgerrighed gør klogere. Læs og lyt.

Vær gavmild. Man bliver et gladere menneske af at give. Når du anskaffer dig nyt, så giv noget andet bort. Gør et andet menneske glad.

Hils på din nabo. Hvis du synes, vi har for lidt med hinanden at gøre, så ræk din hånd frem. Byd nye naboer velkommen. Snak med kassedamen i Netto. Smil til buschaufføren. Det virker.

Tænk klimavenligt. Tænk over din transport, dine madvaner, dine it-vaner, dit forbrug. Genbrug, slid dine ting op, ryd op. Saml skrald op på din vej, sorter dit affald, stop madspild.

Vis omtanke. Tænk og tæl til ti, før du taler og farer i tasterne.

Øv dig. Bliv dygtigere til noget, du gerne vil blive bedre til. Måske skal du øve dig meget, men det bliver man også gladere af.

Prøv noget nyt. Noget du ikke har prøvet før.

Godt nytår – lad os gøre 2019 til et venligere år.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.