Sex efter 50 – ja tak

Ditte Trolle er min gamle kollega fra årene på Skejby Sygehus, hvor hun arbejder som gynækolog. Hun har begået en fin lille bog, som kan tænde lys for os allesammen. Der er håb. Vi kan blive ved med at være seksulle og have seksuel nydelse hele livet. Bogen hedder “Sex efter 50 – kærlighed, krop og kultur i en moden alder”.

Bogen gør op med forestillinger om den seksuelle afskaffelse, mens årene ubønhørligt skrider fremad i vores liv. Vi kan blive ved med at nyde og give hinanden glæde og tilfredsstillelse. Til trods for religiøs og kulturel modstand på alderstegen kropslig nydelse. For det ser ud til at være de største hindringer for sex hele livet. Især kvinder bliver i forskellige religioners navn udelukket og sendt til tælling i det kedelige hjørne. Fysiologisk er der intet til hinder, og de tiltagende aldersrelaterede besværligheder finder man ud af. Det er da godt nyt.

De kulturelle forestillinger rummer også modvilje og afsky overfor ideen om sex og nydelse mellem to ældre mennesker med løs hud og rynker. Men Ditte formår faktisk at skabe et smukt fundament for at tale om sex. Det gør hun med en grundig kulturel research og fortællinger om kærlighed.

Bogen giver godt indblik i de fysiologiske forandringer, der følger med alderen og har et fint kapitel om lyst, ophidselse og tilfredsstillelse. Lyst er et kompliceret, flygtigt og sårbart væsender let påvirkes af de fleste af livets forhold, skriver hun. Og slår fast, at manglende lyst overhovedet ikke er nogen hindring for at kunne blive ophidset. Eller tilfredsstillelse.

Egentlig var vi ikke rigtigt tændt på hinanden, men vi havde det rart sammen. Vi fik et par børn, årene gik. Og så, da vi engang var på ferie i en græsk landsby, blev vi forelskede i hinanden. Da havde vi været gift i 21 år. (…) Hun er blevet smukkere og smukkere. Hun er utroligt flot! Seksuelt har vi polariseret hinanden, blevet mere kvinde og mand undervejs, det har gjort det bedre.

Afsnittet om sex og helbred gennemgår de almindeligste angreb på helbredet og deres indflydelse på et aktivt sexliv. Her er fif og gode råd til at holde fast i gnisten og den positive kropslighed. Og så underbygger hun igen og igen, at et aktivt liv uden røg med motion og fornuftig kost kun gør godt for fremtidens seksuelle aktivitet. Så er det sagt. Igen.

Din rygmarv visner, hvis du ikke danser med din bedstemor – sang Benny Holst engang i forrige århundrede. Og din seksualitet visner, hvis du ikke træner den og holder liv i den. Jeg troede, jeg skulle læse en bog til kvinder. Fordi Ditte nu engang er gynækolog. Men bogen er til både kvinder og mænd. Det er en hyldest til kærligheden med alle dens nuancer gennem hele livet. Med fif og ideer til både mænd og kvinder.

Er du i 20’erne eller 30’erne, er du sikkert ligeglad. Du bliver aldrig gammel, jo. Men når du tæsker mod slutningen af 40’erne eller har krydset den magiske 50’er grænse, så læs bogen. Og få tændt for din sensuelle fremtid.

Køb bogen her

One thought on “Sex efter 50 – ja tak

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.