Mont Blanc – vind et bjerg

Har du nogensinde drømt om at stå på toppen af det højeste bjerg i Vesteuropa? Eller har du rystet vantro på hovedet, mens dine øjne lavede rullespring, når du hørte om laviner eller ulykker på Mont Blanc? Som vi jo hører om hvert år. Eller hører du til den relativt store gruppe danskere, der med en tilfreds bevægelse har plantet isøksen i sneen på toppen af bjerget?

Nu har du chancen for at nære drømmen eller kramme dine indre billeder fra dit livs tur. Eller du har en helt unik chance for at få et lille indblik i indersiden af en bjergbestiger og få svar på nogle af de spørgsmål, der styrede dine rullende øjne. Hvorfor bestige Mont Blanc? Hvorfor alt det besvær? Alle de anstrengelser?

IMG_2136I kan godt glæde jer til at få bogen om Mont Blanc i fingrene. Det er en lækker bog. God at holde om og røre ved og fyldt med lækre billeder fra Mont Blanc og bjergene omkring.

Jeg er solgt til bogens blanding af personlige fortællinger, historiske anekdoter, gode råd og rutebeskrivelser. Bogen emmer af kærlighed til naturen og til eventyret. Jeg er selvfølgelig bias’ed, fordi jeg i forvejen hører til dem, der kan stå og kigge forelsket på Mont Blanc i timer. Og som glad og gerne pakker rygsækken og vandrer afsted og overnatter i bittesmå telte på stejle bjergvægge. Jeg har også mødt måbende miner og råbende spørgsmålstegn.

Bo Belvedere giver nogle svar.

De mange beretninger bogen igennem om ture med gode klatrevenner og ikke mindst ture med hele familien, giver den noget ganske særligt. Tro mig, jeg har læst metervis af bøger om bjergbestigning. Og metervis af guidebøger. Mont Blanc bogen er en brugsbog. Den fortæller om de almindeligste og letteste ruter til toppen af Mont Blanc, mens den øser af Bo’s store erfaring fra et langt liv med bjergbestigning med masser af tips til udstyr, overnatning, mad, vejr og timing.

En stor del af bjergbestigningslitteraturen er skåret over den samme læst. En slags heltekvad, hvor hovedpersonen ‘besejrer’ bjerget, mens han gør noget virkelig farligt og udstår store lidelser. Den læst keder mig. I Mont Blanc bogen besejres ingen bjerge. Bogen udfordrer adrenalinmyterne og retter sig mod ren kærlighed og lysten til at løse problemer på sin vej. For det er, hvad bjergbestigning handler om. Skønhed, kærlighed, tålmodighed og løsning af forskellige udfordringer. Samtidig er den en fortælling. Om venskaber og kærlighed og bjerge.

Jeg bliver selvfølgelig fuldstændig blød om hjertet over et særligt kapitel om kvinderne og Mont Blanc. Kvinder bliver almindeligvis nævnt i en henkastet bisætning, når det handler om bjerge.

Du kan vinde et eksemplar af Bo’s bog om Mont Blanc. Smid en kommentar og skriv lidt om, hvad Mont Blanc betyder for dig. Det har ingen betydning, om du selv klatrer til tops – eller om du holder mest af at sidde sikkert i sofaen og læse om bjerget.

Jeg trækker lod på næste torsdag den 26. september.

20 thoughts on “Mont Blanc – vind et bjerg

 1. Mont Blanc betyder absolut intet for mig !……endnu. Men min bekendte i den lokale klatreklub sværger til dét bjerg, og tager ofte derned. Måske jeg skulle slå følge ? Jeg ved det ikke…..oplys mig.

 2. har været på MB fire gange… og planlægge en ny tur til sommer 😉 Det siger vel alt ! Kan simpelthen ikke undværer stemningen blandt klatrerne, sol op- og nedgang, den sprøde knirkende sneskorpe under steigeisen og ikke mindst de kolde øl og røverhistorierne på Les Arolles campingpladsen 😉

 3. Mont Blanc var stedet hvor jeg fik mine første alpine oplevelser. Bjerget (og resten af området) byder på mange muligheder, så jeg har været der flere gange siden og skal derned igen til sommer.

 4. har end ikke været i nærheden af Mont blanc… indtil for tre år siden havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg skulle have lyst til at gå på stejle bjerge. Jeg er lige flyttet retur til Kbh fter to et halvt år i Grønland – nu drømmer jeg om Europas bjerge, for måske at kunne genfinde lidt af naturmagien der. Vil vældig gerne læse den bog.

 5. Pingback: Pausemandag | Helles Blog

 6. Er det pinligt at skrive, at man lider af højdeskræk og derfor vendte om på Besseggen (havde også et dårlig knæ og hele to handicaps på én gang var bare for meget), men alligevel er fascineret af bjerge og mægtig gerne vil læse om Bo og Mont Blanc? Har ikke altid haft højdeskræk og da vandret en del i bjerge med højt ned … så mon ikke det forsvinder pist igen på et tidspunkt 🙂

 7. Den kunne være rigtig spændende at læse og helt vildt at prøve. Var på Kilimanjaro for et par år siden, en kanon oplevelse som gav blod på tanden, men er nu meget usikker på om jeg kan klare flere bjerge….men det er jo tilladt at drømme sig hen i bogen ❤

 8. For snart 20 år siden drog jeg sammen med nogle gode klatrevenner til Charmonix. Vi ville bestige Mont Blanc. Det lykkedes for de andre, men ikke for mig.
  Efter vi kom hjem kunne jeg ikke slippe bjerget, så to år senere var jeg igen i Charmonix – og denne gang nåede jeg toppen. En fantastisk smuk dag…! Glemmer det aldrig. Sidenhen er det blevet til ialt 4 ture til Mont Blanc, det er som om, at jeg aldrig helt kan få det ud af blodet, det vender altid tilbage, og hver gang er en super oplevelse.

  Mvh

  Lars

 9. 3. gang er lykkens gang! Er næsten lige kommet hjem fra Chamonix, Mont Blanc og denne gang en meget vellykket bestigning. Vi havde forskellige udfordringer undervejs, bla 2 dags bagageforsinkelse… Men den største udfordring blev det dårlige vejrs ankomst, lige som vi ankom till Tete Rousse! Vi slog teltet op og tog en planlagt overnatning. Dagen efter ville vi ha’ taget teltet med op til Goute, men det er blevet forbudt at campe på den tidligere campiste… Så vi besluttede at tag mod toppen fra Tete Rousse om eftermiddagen og så spise en potion mad i Goute Hut!
  Turen fra Goute til toppen Was long and lean, med piv ringe sigtbarhed og til tider temmelig voldsomme vindstød!
  Men vi kom og ned som planlagt og havde en fantastisk tur!!!
  Grunden til Mont Blanc er kommet til at betyde noget specielt – har besteget andre bjerge, men har alle været med guide, undtagen mislykket forsøg på Aconcagua – er at jeg/ vi traf alle beslutninger selv og det har givet en meget større tilfredsstillelse, end at bestige et højere bjerg som Mt. Elbrus med guide!

 10. FANTATISK NATUR.
  På mange skirejser har jeg kigget over på BJERGET.
  På mange sommerferier har jeg kigget på mod BJERGET.
  På mange Toblerone-pakker har jeg kigget på BJERGET.
  E dag… en dag… en dag… Nøj hvor vil jeg gerne tage udfordringen og komme helt tæt på BJERGET!
  Indtil da vil jeg gerne synke dybt ned i sofaen (som jeg så sjældent sidder i) og forbyde mig til Bo’s fortælling. 🙂

 11. Jeg har aldrig været på Mont Blanc. Og det er ikke sikkert, at jeg tør. Jeg elsker at vandre alene og sammen, men har hidtil holdt mig på nogenlunde sikre stier.
  Til gengæld finder jeg stor inspiration i at læse om andres bedrifter. Når jeg læser en beretning om at løbe jorden rundt, cykle tværs over USA eller bestige et voldsomt bjerg, overfører jeg en del af forfatterens fandenivoldskhed til mig selv. Det er banalt, men jeg får et motivationsboost af kortere eller længere varighed, som midlertidigt blåstempler de “hemmelige” drømme om at udfordre sig selv og sin krop, som man ikke helt synes, at man kan tillade sig at have, når man har en familie og en daglig logistik, der skal passes. Men en dag får drømmen måske så fast grobund, at den ikke længere kan rodskæres, men spreder sig og må realiseres.

 12. Har været på Mont Blanc nogle gange efterhånden og bjerget fascinere mig stadig, som mange andre bjerge. I 2004 sov jeg på toppen hvilket gav mig et endnu stærkere indtyrk af bjerget. At det var fuldmåne og skyfrit gjorde indtrykket ikke ringere. Glæder mig meget til at læse bogen.

 13. Pingback: Septembersol på Sydhavnstippen | Helles Blog

 14. Mont Blanc har jeg netop måtte vende om på, på vej op til Geuter-hytten. Jeg håber kraftigt på, at vende tilbage (faktisk sammen med Bo) til næste sommer. Bjerget tog pusten fra mig, selvom jeg var godt akkilimatiseret fra et andet bjerg i forvejen. Og så har jeg fået en svaghed for Alperne efter denne tur 🙂

 15. Jeg har aldrig været på Mont Blanc – og aldrig drømt om det… Jeg har dyb respekt for dem, der kan – dem der vil og forbereder sig så meget at de kan.
  Naturen skla man ikke spøge med, der er større kræfter på spil, end man lige regner med 😉

  • Hej Søren. Det gjorde Lars Bergelius. Det står et par afsnit længere fremme på bloggen. Tak for dit bidrag. Det har været en fornøjelse at læse alle kommentarerne

 16. Pingback: Vind en Mont Blanc bog - Mont Blanc - historik og historier

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.