Farvel Einstein

Sjældent er jeg blevet så overrasket over en bog. Jeg er ikke sådan en, der læser fantasy, tænkte jeg, da jeg tændte for min Kindle. Da jeg slukkede igen, var jeg vist alligevel blevet til sådan en.

Sproget i Farvel Einstein har sin egen tone, og den viklede mig hurtigt ind i fortællingens univers. Jeg læste nogen som e-bog og var over de første sider en anelse irriteret over stavefejl, grammatiske brølere og en forvirrende orddeling. Ordene delte sig uden tanker på stavelser eller andre grammatiske grundregler. Åh, tænkte jeg, den er kopieret dårligt over i e-bogsformatet. Men det var alt sammen meningen. Og efterhånden som jeg blev revet med af fortællingen, gav det også mig mening. Jeg slap det grammatiske regelrytteri i takt med, at jeg slap den sædvanlige fortællings orden.

Hovedpersonen er Einstein, som ved fortællingens begyndelse er ramt af en total afmagt. Samfundet omkring ham falder fra hinanden, og meningsløs vold er blevet dagens orden. Det er blevet så meget dagens orden, at den ikke længere gør indtryk. Han er betragteren, der holder sig på afstand og konstaterer, at folk dør omkring ham. Indtil han bliver kastet ud i en ny verden, hvor han bliver konfronteret med en uforståelig uorden og følelser, han forlængst havde lukket et solidt låg over. Einstein er den udvalgte. Og han hvirvles frem og tilbage mellem de to verdener, mens han langsomt bliver engageret i livet og ikke længere er betragteren, men deltageren.

Fortællingen er enkel, grænsende til banal. Kærligheden overvinder alt. Igen. Men det er en anderledes fortælling, og de sproglige finurligheder er med til at understøtte fortællingens finurligheder. Og kærligheden overvinder jo alt.

Det blev en af de bøger, jeg slugte. Jeg var ked af at slippe fortællingen, da jeg havde læst den sidste side. Den sad så meget i kroppen, at den næste bog måtte vente et par dage.

Køb den som e-bog hos Saxo.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.