Unge mænd med tvivlsom fremtid

Jeg har undervist flygtninge igen. Og jeg er gået derfra med en blanding af afmagt, sorg, raseri og lysten til at flå hovedet af en julenisse. Andre gange har sådan en aften fyldt mig med glæde og latter. Men ikke i aften.

I aften mødte jeg unge mænd med problemstillinger så tunge, at jeg ikke evnede at løfte dem  så meget som en tomme over gulvhøjde. Unge mænd der havde betalt pris på pris for deres politiske aktiviteter i deres hjemlande, som vi kun kan gisne om. Unge mænd efter år i fængsler, med tortur, med kampe, med tro håb og kærlighed, og med den endelige kapitulation og flugt for livet. Unge mænd der ville dø i det øjeblik, de satte fod på jord i hjemlandet. Fordi de har kæmpet for frihed, lighed og ytringsfrihed.

De var slagne og havde næsten slukkede øjne. Jeg slog blikket lidt ned og følte mig en smule beklemt ved min egen succes i livet. For fanden da – hvad forstår vi?

Som andre unge mænd træffer de forkerte beslutninger på forkerte tidspunkter. For dem har det bare store konsekvenser. Som når den ene takkede nej til et tilbud om en lille lejlighed, han skulle dele med to andre. Fordi han vil giftes med sin kæreste. Nu har han ingenting.

Og inden I kaster jer frådende over mig og råber, at det aldrig kan være vores problem, vil jeg bare sige: jo det kan. Fordi vi kan. Fordi knækkede og smadrede unge mænd ikke kan hele sig selv. Og fordi vi har masser af ressourcer. Selvom politikere og medier konkurrerer om at presse pessimisme og fremmedfrygt ind i alle celler af os.

Vi kan. Og når vi kan, skal vi. Ellers er vi bare en lille lort.

Billedet er fra udstillingen om hyperrealisme på Arken tidligere i år. Figuren hedder ‘Cornered’.

IMG_8552

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

One thought on “Unge mænd med tvivlsom fremtid

  1. Tak Helle!
    I nogle situationer skal man virkelig tage sig meget sammen for ikke at kaste med ting i frustration og afmagt.
    Særligt når man konfronteres med den ‘virkelige’ virkelighed, og ikke den som visse politikere prøver at tale frem. Jeg synes, Jens Rohde siger det ret godt: “Vi skal tale til kongen i et menneske, og ikke til stodderen.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.