Tanker om humanisme

Forleden aften oplevede jeg endnu engang Sørine Godtfredsen på tv, hvor hun foldede humanisme ud som det store skældsord i det aktuelle Danmark. Et par dage tidligere skrev Henrik Sass Larsen (Socialdemokrat) et indlæg i Politiken, hvor humanisme og velfærd blev slået fast som hinandens modsætninger. Endelig har Marie Krarup flere gange parret humanisme med ordet klam. Og jeg sidder i Athens Lufthavn og prøver at forstå, hvad de siger. Og hvad jeg egentlig har gang i.

Grundlæggende har jeg nok en noget anderledes forståelse af, hvad humanisme er. Og jeg har virkelig svært ved at vinkle humanisme som en trussel. Velfærdstanken er vel en humanistisk tanke? Med rødder i omsorg for hinanden?

Men jeg har masser af tid til at få mine tanker til at hænge sammen. seks timer i en lufthavn er prisen for en meget billig flybillet. Og en ualmindelig god idé, når man som jeg har knoklet i døgndrift i lang tid. Åh – at glo formålsløst ud i luften for en stund.

Hvorfor sidder jeg her? Er jeg bare en klam humanist og godhedshippie? Ja, er vel det korte svar. Det er det, jeg er. Jeg tager afsted for at hjælpe flygtninge fra at dø i og af det kolde vand i Det Ægæiske Hav. Og jeg agter at skrive om det. Klamt.

Men jeg tager mest afsted, fordi jeg ikke kan lade være. Fordi jeg synes, vi i resten af Europa er en samling strudsede tøsedrenge, der stikker hovederne i busken og lader Grækenland stå med lorten. Lorten, ja. Fordi de tilfældigvis ligger, hvor de ligger. Grækenland, som er banket ned til sokkeholderne i forvejen, og som slet ikke kan håndtere de mange mennesker, der panisk flygter over havet. Jamen de der flygtninge har jo levet trygt og godt i Tyrkiet, siger du? Ja? Det tror du er rigtigt? Tyrkiet der igen i går myrdede en kritisk journalist. Fra Syrien.

Og før nogen råber til mig, at vi jo ikke kan tage imod alle. Så slug bare det råb igen. Det er slet ikke det, jeg siger. Jeg synes bare i al stilfærdighed ikke, at drukning er måden at løse de menneskers problemer på. Eller den indvandring til Europa, som skræmmer så mange.

Derfor sidder jeg nu i Athens Lufthavn og venter på et fly videre til Mytilini på øen Lesbos. Hvor jeg skal hjælpe de lokale grækere i et par uger.

IMG_5539

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

4 thoughts on “Tanker om humanisme

 1. Du skal ha et kram med på vejen. Tak for dig.
  Sådan helt lavpraktisk: hvordan er det kommet i stand? Hvor retter man henvendelse?

  Kh
  H

 2. Det er en sær verden, hvor humanist er et skældsord. På den anden side, har der jo altid været folk der bruger ord, de egentlig ikke forstår 🙂
  Jeg synes, du er fantastisk. Håber du kan holde modet oppe.

 3. TAK for dine tanker – og at du skriver dem. læs også meget gerne mine: http://www.sameksistens.dk/blogs/marianne/2015/afsked
  Det er mærkeligt at de folk, som vi giver magten, skal gøre det hele så kompliceret. Det er i virkeligheden ganske enkelt, nemlig at vores eget liv ikke er noget værd, hvis andre må have lov til at drukne. TAK fordi du praktiserer denne indsigt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.