Glædelig lillejul

Det er lillejul, og regeringen fik med det yderste af neglene hevet deres finanslov hjem, inden året rinder ud. I går var Anders Samuelsen fra Liberal Alliance Dagens gæst på P1, og jeg forsøgte med en god portion seriøsitet at lytte mig igennem hans argumentation. Han gentog igen og igen, at skattelettelser er hans primære projekt i dansk politik. Han tror på det. Tror på, at det gavner Danmark mest. Eller tror han på, at det gavner den del af Danmark, han selv kender bedst?

Samuelsen sagde flere gange under samtalen, at den almindelige, hårdtarbejdende dansker skal have flere af sine egne penge mellem hænderne. Og så ærgrede han sig over, at spørgsmålet om skattelettelser hele tiden bliver bremset af snak om, at de velhavende får mest ud af det. Det er misundelse, sagde han, og det er han træt af.

Men er det nu det? Misundelse? Hvordan er det med de penge, vi betaler i skat? Ud over at finansiere kampfly og løn til folketingets medlemmer er skat det, der betaler vores fælles velfærd. Det betaler de goder, som vi gennem generationer har bygget op og sat pris på. Vi har bygget et meget berømmet system op, som sikrer alle borgere i Danmark gratis sundhedsvæsen, gratis skolegang, gratis uddannelse, biblioteker, veje og politi. Vi har haft vores eget postvæsen, vores egen el- og varmeforsyning og en lang række servicefunktioner, som er vigtige for et samfund. Når vi skærer ned på skatterne, må vi også skære i de samfundsgoder, som samfundet stiller til rådighed. Jamen når vi så får flere penge mellem hænderne, kan vi selv betale for det, og vælge mellem konkurrerende tibud, siger Anders med begejstring i stemmen.

Det er derfor, vi er nogen som igen og igen påpeger, at de lavtlønnede får mindst ud af skattelettelser, Ikke af misundelse, men som en reel påpegning af, at lavtlønnede faktisk mister noget. De få ekstra penge, de måske får mellem hænderne ved skattelettelser, bliver hurtigt slugt af de ydelser, de så må tilkøbe, fordi de er sparet væk af skattelettelser.

Skattelettelser skaber større ulighed. Har man en højere indtægt og dermed får flere penge ud af en skattelettelse, har man ganske rigtigt flere muligheder for at vælge andre løsninger end vores fælles skoler og hospitaler eller plejehjem. Sådan svækkes de offentlige tilbud, og de lavtlønnede ender med færre penge, fordi det alt andet lige vil være dyrere at købe end at betale skat.

Det er et spørgsmål om perspektiv, et spørgsmål om værdier. Liberal Alliances kerneværdier handler om vækst og frihed for den enkelte. Velfærd er også skattelettelser, siger de. Men det er ikke sandt. Det er ikke velfærd for alle, som vi har kendt det.

Mine grundværdier er helt anderledes. De handler om solidaritet og fælles velfærd. De handler om frihed og ansvar for hinanden. Jeg synes, det er forfærdeligt, at offentlige ydelser bliver underlagt markedsværdier. Se på postvæsenet. Tidligere har vi syntes, at det er samfundets opgave at varetage, at post og pakker kan komme rundt i landet. Nu har vi solgt det danske postvæsen, og min gamle fidus med at købe julegaver på nettet er en saga blot. Med mindre jeg begynder snart, når pakkerne ikke frem inden næste jul. Hvad værre er, kan prøver ikke længere sendes fra lægehuse på de danske øer eller mellem hospitaler. Folk, der undtages fra e-boks, modtager ikke indkaldelser og prøvesvar til tiden. Når det ikke giver overskud, hentes der ikke længere post. Jeg ville gerne betale en smule mere i skat for et postvæsen, der virker. Tænker nogen på, hvor meget tid hospitalerne bruger for at hitte rede i forskellige private udbydere af pakkepost?

Mine amerikanske venner på Facebook er desperate. Trumps skattereform betyder, at millioner af mennesker er afskåret fra sundhedsydelser og behandling. Mennesker i behandling for kræftsygdomme må standse behandlingerne, fordi de med ét ikke længere er dækket af nogen forsikring. Jeg ser deres daglige opdateringer, hvor de igen og igen bliver arresteret for aktivisme i håb om at overbevise deres lokale politikere om at bevare mulighederne for sundhedsforsikringer for alle.

Lad os nu for pokker passe på Danmark. Glædelig lillejul.

IMG_9172

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.