Chris og Kilimanjaro

Jeg har gået og været noget indestængt siden onsdag over Chris Macdonald’s seneste eksponering. Nu gik han over min streg. Med noget, der ligner en massiv voldtægt af Mount Kilimanjaro i Tanzania i en selviscenesættelse, der tog luften ud af mig. Superskrumperne fra Ebeltoft-projektet “By på Skrump” skulle på toppen af Afrikas højeste bjerg. Hvorfor? Det var ikke deres projekt. Det var ikke en del af deres livsstilsændring, selvom der konstant blev gjort tynde forsøg på at sammenkæde dem med “bjergbestigning”. Det var fuldstændigt løsrevet fra by-projektet, som jeg ellers havde lidt respekt for. Men de skulle overskride deres “komfortzone”. Og det skulle foregå på et bjerg?? Midt i et af verdens fattigste lande?

Chris Macdonald gav den gas med alt for stor rygsæk, som nok skulle markere ham som førerhund. Man behøver ikke meget oppakning på Kilimanjaro. Bare hvad man skal bruge i løbet af dagen. For alt bliver båret af lokale portere. Også for Chris Macdonald. Det er et ufravigeligt krav fra Nationalparken. Ligesom kravet om lokale, specialuddannede guider. Men der var tilsyneladende ikke nogen sorte med på deres ekspedition. Ethvert sort ansigt var siet fra. Det ville have klædt Chris MD at lade et ord eller to falde om de virkelige helte på sådan en tur. De 20-30 tanzanianere, som for en ussel daglejer-løn slæber mad, udstyr, oppakning, telte med til alle lejrene. Og sikkert også kameraudstyr. Som blæser i forvejen i dårlige gummisko, så teltene er slået op eftermiddagesteen er klar, når gruppen når frem. Et ord eller to om de 5-7 guider, som tog sig af det virkelige arbejde med at få gruppen plus kamerahold op ad bjerget, ville have været klædeligt.

I stedet så vi Chris MD give den som guide, som “ekspert”, som den der tog en ekstra rygsæk, som den der vidste noget om bjerget. Shame on you, Chris MD. Og shame on DR, der viser et eksempel på en bestigning af Kilimanjaro af værste skuffe. Som et bjerg in the middle of nowhere. Som bare ligger der, så velbeslåede vesterlændinge kan komme ud af deres komfortzone. Man kunne have lært et og andet om komfortzoner af de her:

16 thoughts on “Chris og Kilimanjaro

 1. Du har så evig ret, det er jo langt forbi smagløst! Og jeg er glad for at høre, at jeg ikke er den eneste der synes han er for meget. Har længe ment, at han skulle tage en slapper. Seriøst…

 2. Han er i den grad for meget. Og jeg har bare været på det bjerg så mange gange, så jeg var helt målløs. Kan nogen ikke trække stikket af ham? Jeg bliver så…… indestængt.

 3. Jeg er udlandsdansker og ret daarlig til at foelge med i hvad der sker paa fedmefronten i lille Danmark. Jeg var faktisk ikke klar over at det stod saa daarligt til, at man satte hele byer paa skrump. Jeg maa ogsaa indroemme at jeg ikke havde hoert om Chris McDonald og at jeg ingen interesse har i at gaa op paa Kilimanjaro, men dit indlaeg pirrede min nysgerrighed. Jeg saa derfor det omtalte program paa dr.dk.

  Det er tilsyneladende moderne at lave TV-programmer hvor deltagerne udfordres under fremmede, farlige himmelstroeg. Vaerterne behoever ikke at vide noget om det de laver, uanset om der er tale om at bo paa en tropeoe eller at gaa op paa et bjerg, bare de udviser nok fysisk overskud og lader som om de ved mere end deltagerne. En hurtig research indikerer at Chris McDonalds logbog taeller Mt Rainier, men han har sikkert ogsaa laest et par relevante boeger. Det goer ham til ekspert i hoeje bjerge… i forhold til de andre deltagere!

  Det smukke ved bjergbestigning er, at det kan fremstilles som en kamp mod bjerget, med livet som indsats OG det foregaar eksotiske steder. Det er det publikum vil se.

  Vi kommer til Danmark i slutningen af juni. En forsinket Paaskefrokost lyder som en god ide.

  • Hej Jes
   Ja det er jo en snak, vi to har haft før 🙂 Chris Macdonald er en sand landeplage i DK. Du er virkelig forskånet. Og jeg kan da ind imellem ærgre mig lidt over, at jeg indstillede min fedmeforskning. Hvem ved? Måske jeg kunne have tjent kassen på et TV program?
   Hvornår sidst i juni kommer I hjem? Jeg flyver til Nepal den 30., men en påskefrokost vil være helt på sin plads. Inden jeg drager afsted for at leve på ris og linser i to måneder 🙂
   KH Helle

 4. Hej Helle.
  Vi er to venninder der længe har drømt om bestige Kilimajaro.
  Det vil være dejligt hvis du som er en erfaren kilimajaro bestiger, måske kunne gi os nogle gode råd, før vi begiver os ud i for os så stort og ukendt et projekt.
  Ved du hvad tid på året det er bedst at ta derned?
  Med hensyn til klima,diss og tåge.
  Er der ikke flere ruter af forskellig varighed?´Hvad ka du anbefale til os to nybegyndere?
  Vi er begge over 50 men i rimelig go form. I hvor god form vil du sige man skal være?
  Ved du hvor mange der ikke når toppen på grund af højdesyge?
  Hvordan havde du det med højdesyge?
  Er der noget man kan gøre for at forebygge det?
  På forhånd tak 🙂
  Hilsen Alice

  • Hej Alice
   Ja, man skal ikke vente ti år med at tage til Kilimanjaro. For så er gletcherne tæt på forsvundet. Og det er helt særligt at opleve bjerget midt på den østafrikanske savanne med sne og is på toppen.
   Turen op af bjerget er en kæmpe oplevelse i sig selv, fordi man bevæger sig gennem alle klimazoner og oplever så forskellig vegetation. Og er man heldig at være på toppen i klart vejr, kan man se ud over sletterne i Kenya og Tanzania langt nede.
   Der er egentlig ikke nogen bedste tid at bestige bjerget. Men undgå april-maj og november. Der risikerer man regn. Men vejret er ret uforudsigeligt. Så højt et bjerg har sit eget vejrsystem.
   Der er forskellige ruter, og jeg vil ubetinget anbefale enten Lemosho-ruten eller Shira-ruten. Og jeg vil ligeså ubetinget anbefale at bruge 7 dage. Mange sælger hurtigere ture, men så falder chancerne for at nå toppen drastisk. Statistisk set når ca 10 % ikke toppen. Flere jo kortere tid man giver sig selv. Bruger man 7 dage med forskellige akklimatiseringsture lagt ind, er der rigtig gode chancer for en topsucces. De fleste oplever at få hovedpine eller kvalme/opkastninger undervejs, fordi man stiger så hurtigt op. Men fortager det sig på almindelige hovedpinepiller og i løbet af natten, er det okay.
   Almindelig god form er en forudsætning, men jo bedre form man er i, jo bedre oplevelse får man også.
   Jeg vil også anbefale jer at kontakte Kiplingtravel, http://www.kiplingtravel.dk, som arrangerer både individuelle ture og ture i grupper. Mange nyder at være afsted i en gruppe, som man kan dele oplevelser og strabadser med.

   Håber det hjalp jer? Ellers er i selvfølgelig velkomne til at kontakte mig igen. Rigtig god fornøjelse med turen 🙂
   Mange hilsner
   Helle

 5. Hej Helle.
  Mange tak for dine svar. Dem vil vi ta´med i vores overvejelser inden vi beslutter os.
  Ja en 7 dg´s tur må da være det bedste. Og vi vil nok meget gerne dele den store oplevelse med en gruppe.

  Vi overvejer 3 uger dernede. Safari vil vi gerne. Hvilke safari ture har gjort størst indtryk på dig?
  Er Kenya el Tanzania at foretrække m.h.t. safari?

  Det er vel kun et spørgsmål om komfort om man vælger telt el hytte?
  Eller er det lidt mindre “Turistet” med telt safari? Kommer man måske lidt mere omkring når man ikke er bundet til “nogle bestemte hytte”?

  På og omkring Zanzibar ka´der vel også være meget at se og opleve?
  Er der nogle oplevelser i det område du ikke ville være foruden?
  For ligefrem at bruge 7 dage på en badeferie der, tror jeg ikke vi vil. Så kunne vi vel lige så godt ta´til spanien?

  Ja, jeg spørger hæmningsløst, og det er da ok hvis du ikke orker at svare på det hele.:)

  Tak for de gode råd om kilimanjaro.:)

  Vi vil kigge på Kipling.

  Venlig hilsen
  Alice

  • Hej Alice
   Spørg endelig løs.

   Jeg synes ikke, I skal overveje hytte-overnatning på Kilimanjaro. Det er meget behageligere at sove i telt, og hytter er der kun på den kedeligste af ruterne.
   Gennem Kiplingtravel kan I jo få en skræddersyet tur på omkring 3 uger, med safari på Srengeti og NgoroNgoro-krateret. Bedre safari fåes nok ikke. Zanzibar kan godt holde en hel uge. Sidst jeg var der sammen med min yngste datter, opholdt vi os nogle dage i Stone Town, hvorfra vi lavede snorkelture omkring nogle af de bittesmå øer ud for. Vi tog på tur i krydderi-farmene, og vi boede på vestøen ved stranden. Vi tog på flere snorkelture og tog med en fiskerbåd tidligt om morgenen og svømmede med delfiner i åbent vand.
   Zanzibar er 99% muslimsk, og der er mange kulturelle og historiske steder, som er spændende at besøge.
   Telt eller hytte på safari er mest et komfortspørgsmål. Personligt synes jeg det er sjovt at ligge i teltet og høre dyrene om aftenen. Men det kan også være skønt med lidt komfort og brusebad om aftenen.

   Held og lykke med turen
   Mange hilsner
   Helle

   • Hej Helle.
    Endnu engang tak for dine svar.
    Det lyder spændende det I har oplevet på Zanzibar. Hvad hed den by I boede i på østkysten?
    Ville vi måske kunne finde den fiskerbåd også? Eller er der mange både der sejler ud med turister?
    Nord på ligger en by v navn Nungwi, ved du om det er en “turist by”. umiddelbart virker det som om der er lidt langt til det meste.

    Arrengerede I selv diverse udflugter og oplevelser på zanzibar?
    Som du siger skal vi jo nok have et bureau i ryggen, men ville det være forsvarligt for os 2 f.eks. at leje en bil og køre rundt nogle dage på egen hånd?
    Eller er det mest sikkert med en taxa? Måske den samme taxa chauffør? Er de lokale busser helt udelukket?

    Vi tænker lidt på, om man hovedsalig er sammen med de samme måske 10-20 personer i 3 uger når man f.eks rejser m kipling rejser?
    Men det ka´vel både være et plus og et minus?
    Ja måske er vi svære at stille tilpas, for vi vil både ha´sikkerhed og fællesskab, men alligevel ikke for meget 🙂
    Forhåbentlig for vi taget os sammen til at bestille noget meget snart, for vi ville faktisk gerne afsted inden længe.
    Hvor er det godt der er nogen som dig der vil dele ud at dine spændende rejseoplevelser 🙂
    Selv om jeg lige skal vænne sig til, at dele mine overvejelser med alle.

    Mange hilsner og tak
    Alice

 6. Hej Alice
  Vi boede ikke i en by, men på et helt nyt hotel, som jeg har glemt hvad hedder. Nungwe er et turistområde, men med en rigtig fed strand og fine snorkel/dykkersteder. I kan sagtens finde en båd, der vil sejle jer ud.
  Vi arrangerede selv alting – undtagen hotellet, som jeg skulle teste.

  Jeg tror, den bedste måde at opleve Zanzibar er at bruge nogle dage i Stone Town først (det tror jeg også, gruppeturene gør), og så bruge resten ved vandet. Jeg ved faktisk ikke, om man overhovedet kan leje en bil, men ellers er der både busser og taxaer. Det fungerer fint (men det er selvfølgelig Afrika :-))

  Med hensyn til at rejse i en gruppe, er det jo helt en smagssag. Jeg kender rigtig mange, der altid rejser med en gruppe, og jeg kender mange, der aldrig kunne drømme om det. Man bestemmer jo selv på Zanzibar, hvor meget man vil være sammen. På bjerget kan det være rigtig rart at have en gruppe at være sammen med det hele om. På safarien kan man så fordøje nogle af indtrykkene sammen. Man kan jo være sammen på bjerg og safari, og så lave ture på egen hånd på Zanzibar. Men måske er det meget rart, at hoteller bliver arrangeret? Der vil også være en del af gruppen, som kun kommer for at bestige bjergetog tager hjem efter det.

  Selvfølgelig vil jeg gerne dele mine erfaringer. Det er jo kun godt, hvis nogen kan få glæde af det.

  Mange hilsner
  Helle

 7. Hej Helle.
  Atter engang tak for dine svar, som jeg sætter meget pris på.
  Nu har vi bestemt os for at tage afsted i begyndelsen af næste år. Og glæder os jo rigtig meget 🙂

  Så nu skal jeg til at pudse formen lidt af. Nu kan det vel ikke længere gøre det med løb alene?
  Men mon ikke det er mest konditionstræning jeg skal fokuserer på?
  Men har nu overvejet et fitnesscenter, så jeg for koblet noget styrketræning på også?

  Jeg har med interresse læst om dine drømme. Parkistan, Himalaya og Nepal igen, Og så bjergløb, Wouv: Held og lykke med det. Jeg ser frem til at læse om det. 🙂

  Mange hilsner
  Alice

  • Hej Alice
   Rigtig god fornøjelse. Det bliver en fantastisk oplevelse.
   Løb og lidt styrketræning er en fin forberedelse. Du kommer ikke til at bære noget tung bagage på bjerget.
   Ja det bliver spændende, hvor de næste år bringer mig på eventyr 🙂
   Mange hilsner
   Helle
   PS Skriv og fortæl, hvordan turen går, ik?

 8. Jeg var på Kilimanjaro i efteråret og du har fuldstændigt ret i at alt bliver båret op af lokale bærere. Vi skulle bare bære det mest nødvendige. Jeg synes nu at det var en dejlig udfordring. Vi besteg bjerget op ad Machame ruten, som skulle være den rute hvor der er mindst risiko for hæjdesyge.

  • Jeg tror, risikoen for højdesyge er lige stor på alle ruter. Men Machame er en smuk rute, hvor man let kan lave afstikkere og komme højt op undervejs. Og det er godt for højdetilvænningen.
   En anden smuk rute er Lemosho.

 9. Vi har lige været en tur på Kilimanjaro hvor vi besteg bjerget ad Machame Ruten. Vi blev anbefalet at udføre bestigningen så det passede med at der var fuldmåne på Kilimanjaro og det har vi ikke fortrudt, det gav lige en ekstra touch til vores tur. Vi blev også anbefalet at tage en ekstra dag på bjerget for afklimatiseringens skyld og vi nåede til toppen alle 3 🙂

  Vi rejse med arrangøren Afrika-safari.dk som vi varmt kan anbefale med hensyn til vejledning og desuden også fair priser. Turen vi var på var http://www.afrika-safari.dk/kilimanjaro/whisky-turen.htm

  Kh Marianne

  • Tillykke med toppen og en dejlig oplevelse. Ja, fuldmåne på Kilimanjaro er betagende. Især når det er klart vejr. I har været rigtig heldige, og det lyder til, at I fik kloge råd undervejs. Alt for mange vælger desværre at spare penge og dermed dage på bjerget.
   Jeg kender ikke Afrika-Safari. Jeg har selv guidet for Kiplingtravel, som samarbejder med Zara Tours.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.