Nu gør jeg lige noget, jeg ikke har prøvet før. Helt undtagelsesvist. Jeg laver en ny drejning og misbruger bloggen professionelt og kaster et par spørgsmål ud i æteren. Fordi I helt sikkert kan hjælpe mig med mit projekt ved at kaste jeres meninger og overvejelser tilbage. Hvis i altså gider. Og hvis I gør, så spørg lige venner og bekendte om de vil give deres besyv med.
Almindeligvis holder jeg mit professionelle liv ret skarpt adskilt fra mit liv på bloggen. Men nu arbejder jeg med et projekt, som handler om, hvordan man kan bruge cyberspace, it-teknologi, internettet og mobiltelefoni aktivt i sundhedsvæsenet for at lette livet og dialogen for patienter og familie og læger og sygeplejersker. Og er det så ikke oplagt at bruge mine cyber-muligheder til at hente ideer ind?
Ud over at lette livet skal det her også være med til at gøre behandling, undersøgelser og kontrol mere effektive og sikre, og det skal ikke mindst støtte de syge og deres familier i at være aktive partnere i deres egen behandling. Altså det kan handle om at samle alle mulige oplysninger om sygdomme og undersøgelser, så det er nemt at finde, når man har brug for det. Det kan handle om at kunne booke tider hjemmefra på nettet. Det kan være muligheder for at etablere webbaserede forum, hvor man kan stille spørgsmål til læger og sygeplejersker. Og få svar. Det kan være online-forbindelser, så man kan være i forbindelse med sit sundhedsvæsen hjemmefra. Der kan være forbindelse mellem måleapperatur i hjemmet og hospitalet. Kan vi lave sociale platforme som Facebook? Bruge sms og mobiltelefoner til at minde om aftaler?
Mulighederne er mange, og nu skal vi lave strategier for det.
Så kære læser, – hvis nu du får brug for et hospital, hvis nu du bliver syg eller gravid, eller noget nært familie får brug for det – hvad kunne du så forestille dig kunne være en hjælp og støtte for dig eller din familie? Måske har du været syg. Eller født børn. Eller været pårørende. Lad os nu bare lege, at alt kan lade sig gøre. Lad os kaste økonomiske eller teknologiske begrænsninger langt væk og lade fantasien blomstre. Uden begrænsninger. Dem tager vi helt sikkert senere.
Og bare rolig. Vi spørger også de professionelle. Og forskerne. Og patienterne. Og it-nørderne. I et professionelt forum.
Hej Helle
Spændende projekt du har gang i. Jeg ville elske, at bruge nettet noget mere til at være i kontakt med sundhedsvæsenet. Jeg er f.eks også selv patient indimellem og det kræver sin tålmodighed, at ringe ind og ændre en kontrol tid, eller få svar på blodprøver. Jeg ville elske hvis jeg kunne sende en mail til afdelingen og derigennem få ændret tiden, eller logge ind på en portal for netop min afdelingen, hvor jeg kunne øge min viden og også maile med afdelingen om ændret tid, eller få blodprøvesvarene..
Kh: grit
Hej Grith
Tak for din kommentar. Kender du den elektroniske tidsbestilling, receptfornyelse og mailkonsultation hos egen læge? Bookingmulighederne bliver der arbejdet meget med på landsplan. Det ville også frigive mange ressourcer på hospitalerne.
Jeg tror også, mange patienter ville være godt hjulpet ved at kunne få prøvesvar elektronisk – med mindre det kræver en direkte samtale med en læge.
kh Helle
Vil også tilslutte mig Grits indput. Kunne godt tænke mig et forum hvor man kunne være i kontakt med professionelle i visse tilfælde. Selv booke tider, ændre osv. Finde svar på spørgsmål om lige netop ens eller ens nærmeste problem, og hvad man evt videre kunne gøre. Svar på div prøver ville være rart at man selv kunne hente.
Ofte tager det en krig at komme gennem bare til egen læge, osv.
God weekend til dig 🙂
Hej Tina
Tak. Tænker du på sådan et forum, hvor man stille spørgsmål og få svar af læger/sygeplejersker? Som når man skriver til sit teleselskab om et eller andet problem? Sådan et forum vil nok kun være godt, hvis man har et kendt problem og kan være i dialog med læger/sygeplejersker, som man kender.
kh Helle
Vi er pårørende til en dialysepatient. Patienten er i dialyse 3 gange 4 timer ugentlig og i de 4 år det nu har stået på er det aldrig rigtig blevet godt. Det er ikke kun dialysedelen der kan fejle, men hans almene helbred er meget svingende.
Når han skal til undersøgelser eller bliver indlagt, så tænker jeg, at det ville være rigtig rart hvis vi kunne deltage i samtalerne virituelt. Vi har 225 km og en udgift på 450 kr. til en bro i mellem os. Det begrænser vores deltagelse i sådanne samtaler. Samtaler som hustruen ikke følelsesmæssigt kan håndterer og derfor igen og igen går hjem uden, at have fået svar på de spørgsmål der presser sig på.
Det ville være en fantastisk hjælp, at man på sygehusene kan logge på og at pårørende hjemme kan loggge på og derved både se og høre hinanden. Tror også det vil være rart og trygt for patienten.
Hej FruE
Tak for din kommentar. Vi kigger meget på de muligheder, som Skype og videokonferencer kunne give. Man bruger allerede videotolkning med stor succes, og videokonferencer mellem sundhedsprofessionelle bliver mere og mere brugt, som specialiseringen på hospitalerne øges. Teknologien til at gøre det, du efterlyser muligt, eksisterer jo. Jeg er sikker på, at der kommer til at ske meget på det område. Lige præcist din problemstilling kan jo være med til at gøre en patient meget mere tryg og skabe muligheder for at få kvalificeret hjælp fra sin familie.
Den pointe kommer helt sikkert med i strategien.
Hej Helle
Det har du selvfølig helt ret i, at det skal være helt specifikt og kendt problem.
En anden ting som jeg tror ? er ved at være i opstarten her i kommunen – altså på lang sigt – er at vi som professionelle feks kan tage et billede af evt sår, sende billede pr mobil til et “forum” af specialister og derved få vejledning i behandling. Lyder smart og ganske godt hvis det kan fungere. På den måde vil mange af de ældre jo slippe for at skulle afsted.
Fortsat held og lykke med projektet, og god søndag..
Kh Tina
Ja det der med videotransmittering af sår og andre ting, det er der allerede flere projekter igang med rundt om i landet. Det er nemlig rættig smart
Hej Helle! Jeg kunne godt tænke mig, at offentlige sygehuse benyttede sig af samme system som jeg har oplevet på private klinikker; nemlig at man får sms som bekræfter, minder om, og fortæller om ændringer, i aftaler.
Og det kunne være skønt, hvis man kunne bestille tider på nettet. Men også at man fx. kunne få adgang til sin journal med nem-id. Så behøver personalet på hospitaler ikke bruge tid på det, og ville spare porto. Plus at jeg fx. ikke aner hvor jeg skal gøre af en journal jeg har fået sendt hjem, og HAR læst. Skal jeg gemme den, eller smide den ud? Ville være meget nemmere, hvis jeg bare kunne slå op.
Da jeg var inde og blive opereret, fik jeg selv en telefon i hånden, da jeg bad dem sende min mand besked om, at jeg var vågnet. Kunne måske være smart, hvis man kunne sende sådan en “patienten er vågen, pårørende kan nu kontakte afdelingen for at høre hvordan det er gået/komme på besøg” sms. Så slap afdelingerne også for, at pårørende kimede dem ned, for at høre nyt.
Vender tilbage hvis jeg finder på mere 🙂
Hej Mette
Tak for input.
Sms er også et stort ønske fra hospitalerne, men der er nogle sikkerhedsmæssige ting til overvejelse. Bl.a. fordi en sms kan ryge forkert i byen og man kan være ude for en forkert modtager. Det strider imod tavshedspligten – man må ikke oplyse nogen om en patients tilknytning til et hospital eller behandling eller sygdom. Men jeg tror, man er undervejs med en løsning.
Din journal kan du faktisk allerede se på sundhed.dk med nem-id. Jeg tror den og prøvesvar nu ligger der to år tilbage. Længere tilbage kan du se alle dine kontakter med hospitaler, men ikke tekst.
Det du skriver om med din operation, er også noget vi gerne vil have udviklet meget mere. Track and trace hedder det, og teknologien eksisterer faktisk, så man med tiden kan få det forbundet med sin smartphone. Der er selvfølgelig også sikkerhedsmæssige ting og sager, der skal være i orden.
kh Helle
Gad vide om alle relevante personaler er opmærksomme på den der med sundhed.dk? Hende jeg snakkede med (et par gange, fordi hun glemte mig) lød stresset. Og hun kunne sagtens have fået mig til at tjekke den selv. På nettet..
Kan godt se, at fejl-sms vil være pænt problematisk.
Men det må det jo også være for de private klinikker, tænker jeg.
Jeg er jo så meget for. Mere elektronisk. Har i lang tid selv kunne bestille tid hos lægen. Og jeg har lige opdaget at kunne tjekke min journal for nogle steder (Hillerød sygehus) for de sidste par år over Nem-id og sundhed.dk. Men ville synes, at det var fint, hvis jeg kunne se mine prøveresultater og min journal fra både praktiserende læge, speciallæge, hospitaler osv. med Nem-id. Jeg kunne være mere informeret, opdateret og klar til samtale med læger og sygehuse.
Og send endelig reminder sms’er. Mulighed for Skype-samtaler med lægerne i stedet for personligt fremmøde, hvis begge parter og emnet er overens med det.
Hmmm nye muligheder vil igen vise nye muligheder. Tror du ikke? 🙂
Jo jeg er sikker på, at der kommer flere og flere muligheder. Det er bl.a. det, vi skal prøve at give noget retning for.
Det rigtig übersmarte ville være, at praktiserende læger, kommuner og hospitaler kunne køre noget fælles. LIge nu er det helt adskilte systemer, desværre. Men det ligger vist helt udenfor min indflydelse.
Nu er jeg ikke så meget inde i det danske syndhedsvæsen, så måske er min tanker ikke relevante. Men alligevel….Det ville være godt at kunne stille spørgsmål til enten læge eller sygeplejerske – evt til den praktiserende læge og på den måde spare et besøg. Også at feks at kunne forny en recept på medicin man tager jævnligt hvis det er forsvarligt rent professionelt. Tidsbestilling eller ændring vil også være godt – det kan man i Finland. Resultater fra div. undersøgelser er gode at kunne se derhjemme (hurtigere end med posten?) evt. med lægens kommentar – det kan så også deles med pårørende der ikke lige sidder ved siden af. Det er aktuelt for mig lige i øjeblikket da min far har store problemer med rygmarvskanal forsnævring og skal opereres, jeg ville gerne kunne se resultater og følge med i hvordan de planlægger (eller ikke) behandlingsforløb. Han kan ikke finde ud af at scanne osv da han er 83 – det ville være hjælpsomt hvis jeg kunne få adgang til hans ting over nettet.
Så det var sådan et par ting – hvis jeg kommer på flere skal jeg nok skrive.
Knus 🙂
Selvfølgelig er de relevante.
Jeg tror de fleste praktiserende læger har e-mailkonsultation og webbaseret receptfornyelse, og det er skrevet ind i deres overenskomst. At kunne følge med som pårørende er et virkeligt stort ønske for mange. Jeg håber, alting går godt for din far. Måske du kunne få lægerne til at faxe til dig?
kh Helle
Sundhedsvæsen naturligvis – men måske er det også synd….Freud sender sine hilsener….
Der bliver garanteret syndet 🙂
Jeg er vist så oldnordisk indrettet, når det gælder den slags, at jeg først og fremmest har et behov for at komme til at TALE med nogle mennesker – især hvis det handler om at få forklaret ditten og datten. Det kunne så sagtens foregå pr. skype så man også kan se hvem man taler med – eller på tlf. Og der er det bare alfa og omega at man ikke skal vente 117 år i tlf.kø og at tlf.tiderne er mere end mellem kl. 10.00 og 12.00 – så ja tak til tlf.tid mellem 8 og 17 og med god og kompetent bemanding.
Derudover tænker jeg, at alt man kan gøre på nettet, der letter presset på ovenstående, fx. når det handler om at booke/ændre/afbestille tid til div., det skal man gøre på nettet (var så ude for, at min søn havde booket tid til undersøgelse hos vores lokale læge på nettet, for bare at få en mail retur om, at det kunne man ikke uden at have talt i tlf. med lægen først – og så er vi jo lige vidt).
Webbaserede fora synes jeg lyder som en fin idé – og tænker, at de kunne kombineres med en chat-funktion (“klik her, hvis De vil tale med en …” og vupti, så popper der et kompetent menneske op på skærmen.)
Og så til noget formentlig ret kontroversielt, som jeg faktisk ikke ved om findes i dag – men jeg tænker, at man som patient eller pårørende kunne have behov for at finde ud af, om man nu også får den mest kompetente behandling af de mest kompetente læger (i hvert fald kan man komme gevaldigt i tvivl om ekspertisen er til stede, hvis det handler om små sygehuse) – så måske nogle fora, hvor man kan tjekke “behandlingssuccesrate” fordelt på sygehuse (og læger). I disse antiautoritære tider føler man sig jo ikke nødvendigvis i sikre hænder, bare fordi man står/ligger overfor en person i hvid eller grøn kittel.
Jeg ved ikke, om man som patient eller pårørende kan følge online med i journalen mens man er indlagt eller under behandling. Men det tænker jeg også, ville være en god idé – man hverken hører eller forstår alt, der bliver sagt under en stuegang eller en samtale, så det ville kunne bidrage til at skabe mere klarhed og tryghed i forløbet (måske).
…dette er vist mine overvejelser pt. 🙂
knus,
lene