Hippie

Er I ikke bare ved at dø af nysgerrighed? Og kan ikke vente på at høre om Peter Øvigs bog? Jamen så skal I ikke vente længere. Bogen er udkommet, og her kommer min anmeldelse:

I de sidste dage har jeg i hver eneste arbejdspause pakket mig selv ind i lyden af eventyr. Hippiehistorien har været med mig på løbeture, forgyldt weekendrengøringen og læst mig i søvn om aftenen. Den har næsten været som et bevidsthedsudvidende trip.

Jeg voksede op i slipstrømmen af hippierne og the summer of love. Jeg var for lille og for ung til at være en del af Thylejren og den rigtige hippiebevægelse, men alt hvad der skete gjorde et dybt indtryk. Jeg var tiltrukket af det utøjlelige, festen og farverne og umiddelbarheden. Og skræmt af vanviddet og stofferne. Alt det med at elske hinanden og fred i verden lød så rigtigt. Senere lærte jeg også fællesmøder, basisgrupper og hash at kende.

Jeg læner mig derfor henrykt tilbage og overgiver mig ubetinget til fortællingen. Peter Øvig tager mig i hånden og tager mig med på rejse i et helt særligt kapitel af min Danmarkshistorie. Han afdækker det ene hjørne i historien efter det andet. Forfølger detaljer. Griber opmærksomt iagttagelser og sætter dem i sammenhæng, så de giver nye meninger. Iagttagelsen, at mennesker erindrer de samme situationer meget forskelligt sætter han i spil, så det i sig selv er med til at skabe fortællingen. Detaljer fra hippiernes fortællinger sættes ind i den store fortælling om 60’ernes og 70’ernes Danmark, så sammenhænge til Blekingegade-fortællingen folder sig ud som et mangefarvet kludetæppe. Og jeg lader mig flyde med ind i hippiernes fascinerende univers. Jeg møder Henning, Leif, Tømrer-Claus og alle de andre. Jeg møder bønderne fra Thisted og alle kvinderne. Jeg opdager elementer af kvindehistorien, som jeg ikke kendte. Eller havde glemt. Peter Øvigs detaljerigdom er medrivende. Fortælleteknikken kender vi fra Blekingegadebanden, men her er den løftet til et højere niveau. Jeg føler mig hvirvlet tilbage i tiden, og venter næsten åndeløst på at tænde iPod’en igen for næste blad i fortællingen. Kendte og ukendte navne fletter sig sammen med og sætter musikken, menneskene og begivenhederne ind i et meningsfuldt væv.

Og imens kan jeg selv fortælle mig ind i den store fortælling om den verden, jeg lever i.

Peter Øvig Knudsen kan ikke bare nedfælde ord, han kan også fortælle dem, så jeg næsten bliver tryllebundet. Han er en gudsbenådet historiefortæller. Hans ivrige jyske stemme lokker mig længere og længere ind, og Tømrer-Claus’ s baggrundslydtæppe fungerer godt. Kun ganske få gange bliver tonerne forstyrrende skingre. Resten af tiden vækker de slumrende erindringer dybt inde i min 13-årige bevidsthed. Små graciøse melodistumper understøtter erindringen om musik og kærlighed. Og ungdom. Men ingen ungdom uden skingerhed og ingen hippiehistorie uden mislyde. Det ved Tømrer-Claus.

Peter Øvig har begået et stykke vigtigt Danmarkshistorie til mine børn. Sammen med Øvigs historie kan jeg dele med dem, hvad vi også er kommet af. Lære dem om originalitet, nysgerrighed, eksperimenter og fri kærlighed. Og om køn og kvindekamp.

Jeg er efterladt i en stemning af håb for os allesammen. Det kan kun gå for langsomt med Hippie 2. Jeg må give Hippie 1 4½ hjerte. Jeg kan kun sige KØB DEN. Og den er fantastisk som lydbog. Læs mere her.

2 thoughts on “Hippie

  1. Det vil jeg så gøre – jeg har fundet en hjemmeside http://www.altfortalt.dk som sælger den. Men jeg har aldrig hørt en lydbog, hvordan var det. Jeg har meget sjællendt tid til at læse, hvorfor jeg forestille mig jeg kan gøre det i bilen

  2. Hej Hans. Du kan også købe den her http://www.hippienu.dk/drupal/ – både som cd og mp3. Jeg elsker lydbøger. Det er ligesom at få læst højt, jo. Det må være genialt i bilen, hvis ikke man kører midt i København. For der skal man nok koncentrere sig for meget om trafikken. Jeg lytter også, når jeg gør rent og når jeg cykler.
    God fornøjelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.