Et surt opstød – om løbere og løbegrise

Det her er et billede af noget, der er langt ude. Det er et billede af 48 emballager til energi gels, som nogle løbere ynder at bruge, når de skal løbe lidt længere distancer. Det er et billede af 48 emballager, som jeg samlede op på min løbetur på Kalvebod Fælled i dag.

IMG_3196

48 klamme indpakninger, der lå og flød i græsset langs den rute, jeg løb sidst på eftermiddagen. I sidste uge lå der 20. Som jeg samlede op og smed ud senere.

Energi gels er sukker i geleform. Eller næsten flydende. Løberne rykker den yderste spids af (og kaster dem fra sig?), hvorefter de sutter det flydende og temmelig klistrede sukker i sig. Nogle udgaver er en smule større og har et lille skruelåg af hård plast. Indpakningerne er lavet af metalfolie og plastik. Så Amager har fornøjelse af dem i meget lang tid

I dag samlede jeg op. Jeg løb to timer med jeres klamme genbrugsspyt sejlende rundt i min ene hånd. Over the top på klammometeret, siger jeg bare. Men da jeg havde bestemt at samle de første op, måtte jeg jo fortsætte. Så kunne jeg bare ikke løbe forbi de næste. Måske havde jeg tænkt anderledes, hvis jeg havde forestillet mig at ende med 48 klamrikker i hånden. Min lille, sarte hånd kunne dårlig nå omkring.

Jeg ved ikke, hvem der smider dem. Måske bliver nogle af dem tabt? Men ikke 48. Og ikke hver uge. Et par steder lå de på en måde, der fik mig til at forestille mig en fælles pause, hvor 2-3 løbemakkere synkronsuttede sukker i sig. Og smed hylstrene og løb videre.

Nogle kan også være smidt af cyklister. Der lå en del langs asfaltstien ved Kalvebodsdybet. Men der lå mange på de små spor, hvor kun løbere kommer. Måske tænker I, at sådan en lille bitte sag ikke kan gøre så meget?

Det er dejligt, I kan lide Amager. Det er virkelig skønt, at mange har fået øjnene op for den vidunderlige naturperle, der ligger så tæt på København. Men hvis I bliver ved med at efterlade jeres skrald i det her omfang, så vil det hurtigt presse den natur, så Amager igen kommer til at leve op til sit kælenavn, Lorteøen.

Tag jer sammen! Kære skide-løbere, om I kalder jer maratonløbere, trailløbere, ultraløbere eller bare synes, I er totalt seje, – så vil I altid i mine øjne være små patetiske tøsedrenge eller tøsepiger, når I ikke passer på vores jord. Tag jeres 3 gram unedbrydeligt skrald med jer. Hver gang.

25 thoughts on “Et surt opstød – om løbere og løbegrise

 1. Vi ser desværre også det samme ved cykelløb. Det er så sundt – men nogle af deltagerne er altså nogle svin. Ren og skær egoisme – gode ved deres krop, men dårlige ved miljøet.
  Men løbsarrangørene burde gøre det lettere for deltagerne at komme af med deres affald. De har vel en forpligtelse!

 2. Hørt og kan kun tilslutte mig ovenstående – jeg bor i en mindre landsby syd for Roskilde, hvor vi er voldsomt plaget af cykelklubber der kører træning og løb i og omkring vores lille hyggelige by. Én ting er, at vi skal døje med at færdselsreglerne ikke overholdes og at vi ikke får noget varsel om cykelløb, og derved kan risikere at vågne op til en afspærret by og ubehøvlede små mænd i potensforlængende grønt tøj – men at de sviner vores by og vores marker er simpelthen SÅ dårlig stil. Min genbo har en hæk der er lige i “cykelrytter-højde” og hun må i sommerhalvåret konstant fiske gele-emballager og juicekartonner ud af sin hæk, og så snakker vi slet ikke om hvad vi finder på markerne…. Virkelig ikke i orden!

 3. Du så evig ret i dine betragtninger,Helle. Hvor jeg løber, er det det sammen …. trist!
  Mht. at arrangører skulle tage ansvar for den enkelte løber/rytters mulighed for at komme af med affald – det da fuldstændigt unødvendigt – jeg er en voksen person. Kan jeg købe og kan jeg transportere under løb, så kan jeg også finde ud af at komme affaldet i lommen/tasken mm. hvor det kom fra. Ingen andre end mig har ansvaret for mit. Sportsfolk der sviner, er slet ikke sportsfolk – de er blot svin i bevægelse. Mvh. Per

 4. Fedt, at du gjorde det! Jeg samler også op når jeg støder på dem, synes også det er herre klamt, men er dog så heldig at bo på en så øde egn, at der ret sjældent er noget at samle op. Men respekt til dig!

 5. Reblogged this on Push Performance and commented:
  Jeg er så enig med Helle, det er noget svineri. Tag dit affald med dig, hver gang, så slipper vi andre for at se på det og slæbe det med hjem på vores træningsture. Naturligvis kan man tabe en gel pakning som ikke kom dybt nok ned i lommen efter brug, men ærligt talt tager det kun 1 sekund elstra at sørge for at det ikke sker og det har vi alle sammen tid til på vores løbeture.

 6. #1 Nej det er ikke løsarrangørernes ansvar. Når man tager gel med ud, så har man som løber en forbandet forpligtelse til også at have noget tøj med en lomme, hvor man kan opbevare affaldet.

  Så kan man høre argumentet at det er ulækkert at have i lommen hvis man ikke har fået det hele ud. NOT ANYBODY ELSES PROBLEM BUT YOUR OWN….Hvis man kan løbe langt nok til at gel er påkrævet, så er man nok i forvejen ikke plaget af upåklagelig personlig hygiejne undervejs så den ekstra klat gel klarer man nok.

  Rigtig mange løbere og cyklister træner i flok, så lad os nu påtale det for hinanden undervejs, hvis nogen ikke kender almindelig pli for oprydning efter sig selv.

 7. #6 JOW det er faktisk løbsarrangørernes ansvar at sørge for der bliver ryddet op efterløbet og det indbefatter også opsamling af gelposer m.m. Så derfor er det også vigtigt at man som arrangør sørger for at gøre deltagerne opmærksomme på at de skal tage lortet med sig indtil de kommer til en af de skraldespande man har stillet op til formålet.

  Derudover ser man jo alle profferne bare smide om sig med det skidt. Landevejsrytterne på TV kaster jo bare deres dunke, når de kører løb så hvorfor må vi andre ikke også bare smide vores ting. Særligt hvis vi deltager i et løb, så er vi jo helt klart proffer for en time eller to og så smider vi da også bare vores skrammel fra os. NEJ det er bare ikke i orden.

  Jeg har deltaget i mange MTB løb og her bliver man ofte informeret om at det er FORBUDT at smide ting i skoven og hvis man gør det bliver man bortvist. Desværre er der bare ikke konsekvens bagved ordene, så det bliver ikke overholdt af alle 😦

  Syntes det er FEDT der er folk som dig Helle.

 8. Hej Helle,

  Jeg løb selv marathon i søndags, og bruger også selv de gels når jeg løber så langt. For mig er det en nødvendighed over så lange distancer. Til større arrangerede løb som fx Copenhagen Marathon, troede jeg faktisk, at der var et oprydningshold der gennemgik ruten efterfølgende, og derfor har jeg også smidt mine tomme gels fra mig. Jeg kunne forestille mig der er flere løbere der tænker lige som mig. Med 12.000 løbere til Copenhagen Marathon, og en pris på 250-500kr pr. person, burde der trods alt være sat penge af til en ordentlig oprydning.

  Ellers er jeg helt enig med dig i, at skrald ikke hører til i naturen.

 9. Super fantastisk at du tager dette op. Jeg undres hver gang jeg er afsted … også på stræder og veje over alt det snavs folk smider … har delt din blog på mit site Helle

 10. 1 kr. pant på alt hvad der er grimt og ikke 100 % nedbrydeligt på 24 timer.
  eller:
  Forbud mod at bevæge sig ud i samfundet, hvis man ikke har sin mor med til at rydde op efter sig.

 11. det burde være ret nemt. Ser man at folk smider deres affald så skal de bare diskes. Det man har med ud kan man også tage med hjem

 12. Et godt eksempel fra et MTB løb i Roskilde http://www.kongesporet.dk her opstilles der skraldespande langs ruten, og inden start får man sammen med sit startnummer et par små klistermærker med dit startnummer man kan sætte på sine gels. efter løbet trækkes der så lod om præmier blandt de gels med numre der ligger i skraldespandene.

 13. Du brugerordet ‘patetisk’ forkert. Det betyder følelsesfuldt eller pathos-præget, IKKE sølle eller sørgeligt som engelsk pathetic.

  • godt nok OT, men Caroline – du tilhører den ene o/oo, som kan hitte ud af det danske sprog. Tænker, at du også kender forskel på hans og sin 🙂

   • Faktisk kan patetisk bruges i begge betydninger. Det er et af de ord, der har skiftet betydning med tiden, og som nu også betyder ‘ynkelig’. Som pathetic også gør på engelsk

   • ja, hvis en fejl gentages ofte nok, så bliver det jo anerkendt af Dansk Sprognævn, som jo er et deskriptivt organ. Et eller andet sted, må der jo slås ned på den slags. Ellers ender vi jo med, at folk gerne vil blive forfordelt med en bjørnetjeneste 😉

 14. Selvfølgelig skal vi rydde op efter os når vi er ude at løbe, Jeg bruger selv gel’er når jeg løber. Hvis jeg deltager i skov eller natur løb, eller træner tager jeg affaldet med mig. Hvis jeg løber storby løb, smider jeg det. Der bliver ryddet op og det genere ikke nogen hvis det kommer ud til siden.
  God tur til jer alle ude i naturen, eller i byen.

 15. Bare en tanke, ved ikke om det er muligt, men hvorfor implementere man ikke flaskeprincippet, og lægger pant på 1 kr, så kan alle smide med god samvittighed for en ting er sikkert de skal nok blive samlet op😎
  Så behøver vi ikke disse sure opstød hele tiden.

 16. Det er god Info og værd at tænke på, personligt bruger jeg kun gel ved selve løbne, men lægger også mærke til, at der hvor jeg løber lægger de også. Men det er nu ikke min største bekymring ! Hvad med de store svin som smider, plastik flasker, dåser, papir, cigeretskod ud på vejene, skove, hav og skoler det er da et stører problem.

 17. Godt brølt, Helle. Det er fandme et svineri. Det er éns egen pligt at sørge for ens eget skrald. Også når der ikke lige er en affaldsspand indenfor 2 m radius……

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.