Her er så stille nu

Jeg har ikke min mor mere. Jeg har ikke nogen mor. Verden har listet sig videre uden min mor i halvandet døgn nu.

Jeg vil gerne fortælle om min mors død engang. Ikke nu. Lige nu er det vores historie. Min historie. Min oplevelse. Den lever stille inde i mig. Mens jeg langsomt øver mig i at begribe, hvad aldrig betyder. Selvom jeg sad ved min mor de sidste dage. Selvom jeg holdt om hende, da hun drog sit sidste åndedrag. Og selvom jeg forstår, at hun ikke er her mere. Så begriber jeg det ikke. Aldrig og ikke mere er ubegribeligt.

Midt i vores ubegribelighed mødes vi af en hær af mennesker, der ved, hvad der skal gøres. Vi indtager nye vokabularier i vores samtaler. Om urnenedsættelse og båretale og udsyngning. I skal nok holde en ordentlig fest, sagde blomsterdamen, da vi købte rå mængder af kærlighedsrøde roser i små potter. Nja, nej, vi skal begrave vores mor, sagde vi. Og hun blev rød i kinderne og sagde undskyld.

Vi har lært om urnegravsteder og mindesammenkomst og hvor mange salmer, der hører til en bisættelse. Vi har lært, hvad alle andre plejer at gøre. Og valgt vores måde. Min mor gjorde ikke, som alle andre plejede at gøre.

Det er lindrende i vores ubegribelighed, at nogen tager sig helt professionelt af sognegårde, gravsteder og bisættelsesceremonier. Det er som kølig balsam, at bedemænd underretter myndigheder og tager sig af min mors legeme, indtil på lørdag. Hvor vi siger vores sidste farvel. Sammen. De laver en slags orden i vores rystede sind. Mens vi kan tage os af kagebagning og oprydning. Og bruger timer og timer på at tale om vores mor.

Sorgen og savnet sætter sig tonstungt i mine ben, og jeg løber stille helende ture langs den smukke Gudenå. Hvor jeg må ned og binde mig en bårebuket, når det bliver lørdag morgen.

IMG_3342

7 thoughts on “Her er så stille nu

  1. Åh Helle… Det gør mig så ondt for dig og dine. Tiltrods for at vi ved at den dag uværgeligt vil komme, så tror jeg aldrig man kan forberede sig på det tab og den tomhed døden efterlader. For hvad det end er værd, så sender jeg dig varme og medfølelse. Mange tanker A

  2. Jeg kondolerer Helle, at miste sin mor er (og forbliver) ubegribeligt. Selv i dag, næsten 2 1/2 år efter det skete for mig, er det ubegribeligt at den der skabte mig ikke er mere. Kærlige tanker herfra

  3. Der er mange lag i at forstå at nogen, der betyder så meget for en er væk. Hver gang man tager hul på et nyt lag, er det som om de dør helt forfra. På et tidspunkt holder det op med at komme som et chok og bliver til et savn… men det ved du sikkert alt om.
    Håber din lørdag bliver smuk.
    Knus
    Pernille

  4. Der ligger så meget ubegribelig smerte i aldrig og ikke mere. Men godt at I er omgivet af hinanden og den professionelle hær

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.