At være bådflygtning

Måske sidder du hjemme med nytårstømmermænd og tænker på, hvordan det egentlig er med de bådflygtninge? Måske forestiller du dig, at de kommer til en tyrkisk havneby og køber en billet på et billetkontor? Og måske kan du se for dig, hvordan den tyrkiske skipper sætter sig bagest i båden med rorpinden, sætter passagererne af på den anden side af vandet og sejler hjem igen?

Forkert! Til det hele. Menneskene ankommer til en tyrkisk kystby og finder ad de mundtlige omveje, som mennesker på flugt lever af, en mand med en båd. De skaber kontakt gennem en mellemmand, og mellemmændene kan let kende mennesker på flugt, der har brug for en tjeneste. Mod et pengebeløb får mellemmanden en aftale i stand med manden med båden. Flygtningen betaler et beløb, der er mindst ti gange større end en flybillet. Eller en billet til en af de mange rutefærger, der sejler halvtomme frem og tilbage. Den mulighed har en flygtning bare ikke.

Når flygtningen har fået kontakt og en aftale, bliver han henvist til at vente i skjul. I selvbestaltede lejre, som består af plastikpresseninger. Fra nu skal de være parate. Og mange af flygtningene er ikke ‘han’, men mødre med små børn. Og større børn uden forældre. Her venter de – for tiden i frost og snevejr – til manden med båden kommer og siger, at det er tid.

Nu bliver de ventende flygtninge sjældent vist venligt ned til stranden og til deres plads i båden. Det skal gå hurtigt, så de bliver ofte slået og skubbet, og inden de kravler om bord i båden, afleverer de typisk 1000 € til manden med båden. Per voksen. Børn er billigere. Når manden med båden har skubbet og truet 50 mennesker ned i den gummibåd, der er beregnet til 20, springer han i land, mens han stikker rorpinden i hånden på den mand, der sidder nærmest. Og så giver han båden et solidt skub ud i vandet og sikrer sig, at ingen springer overbord.

De fleste har redningsveste på. Købt for ukendte beløb i en kystby i Tyrkiet. Da vi forleden ryddede op langs strandene, kastede vi fejlagtigt de bundtede veste i vandet, før vi kastede dem op i bådene. De sugede så meget vand, at vi ikke kunne løfte dem. Redningsveste, var det.

Herefter sejler 50 bange mennesker afsted over Det Ægæiske Hav. Båden ligger lavt i vandet, og alle bliver våde. Turen tager alt mellem 2-3 og 9-10 timer. Når bølgerne er høje, og stormen raser, som den har gjort de seneste dage, er folk faretruende nedkølede, når de kommer i land. Til gengæld har de ofte fået turen til halv pris. Måske når de aldrig i land. Ingen vil nogensinde vide det. Den nye mand ved rorpinden ser måske havet for første gang i sit liv. Sjældent har han erfaring med at styre en båd.

Her på Lesbos findes de sejeste mennesker, jeg har mødt. De er bl.a. de her livreddere fra Barcelona. Hver eneste dag patruljerer de kysten på udkig efter bådflygtninge. De har både og jetski, hvor de hurtigt kan komme til undsætning. De ledsager bådene til kysten, og de er de første, der tager imod. Det er dem, der laver den allerførste førstehjælp på stranden. Sidder du derhjemme og får en ubændig trang til at gøre noget, så vil en donation til de fantastiske mennesker være en af de bedste ting. De skriver på deres hjemmeside:

“Everything started with some pictures posted on social media of four drowned kids on a beach. Then we thought: if our work is to rescue people on the sea and we do it on our local beaches… Why are people dying there and nobody is helping them?”

We landed here with €15.000 from our own pockets, withno public funding. We invested them on financing the rescue works for a month. With that budget we helped disembarked more than 20 boats per day, carrying 50 people each, including babies, kids and elderly people. In total, about 1.000 people land in our beaches every day

Du kan finde deres hjemmeside her og du kan følge dem på Facebook her (hvor jeg har lånt billede fra)

Proactiva

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.