Et lille forsvar for rejsekortet

Jeg stod op i morges. Stillede mig under bruseren, tog tøj på og sadlede cyklen. Fyldte mit udskældte rejsekort op med hård valuta og begav mig nord på. Det var måske ikke denne uges smarteste idé, men pludselig stod valget mellem at besvime af stress over alt det, der ikke bliver gjort, eller besvime af træthed. Det blev træthed. For det går først over.

Rejsekort, sagde jeg? Jeg siger det bare. Jeg er kisteglad for det rejsekort. Jo, der var noget indkøringsbesvær. Men jeg har ikke oplevet nogen form for slinger i valsen, siden jeg anskaffede mit før jul. Bevares, det var lidt svært overhovedet at få det bestilt. Og jeg var på kanten af at blive lidt knotten, da det et par uger senere var gratis. Men det lykkedes. Og det bringer mig nu ud og se med DSB og Movia.

Jeg fatter ikke helt den hetz, der kører på DR. Selvfølgelig skal folk ikke snydes og betale for noget, de ikke får. Men helt ærligt. Folk glemmer at tjekke ud, siger de. Nå? Der var også folk, der glemte at klippe deres klippekort. Når man kører med s-tog kører der endeløs lydfil, der siger, at man skal huske at tjekke ind igen, hvis man skal videre. Og tjekke ud når rejsen er slut. På hver perron er der adskillige standere. På den ene side står der ‘tjek ind’ og på den anden side står der ‘tjek ud’. Og de vender rigtigt. De siger det oven i købet, hvis du sætter din hånd foran. Tjek ud, siger den ene side, med metallisk kvindestemme.

Lidt sværere er det i busserne. Som også er der, jeg har glemt at tjekke ud en enkelt gang. For der kører lydfilen ikke. Og nogen gange skal det gå lidt tjept med at kaste sig hen til døren for at komme af. Smart nok havde min bus endestation lidt senere, så jeg ventede, til den kom tilbage, og hoppede ind og tjekkede  ud.

Det er ny vane. Det er noget der skal læres.

Det snyder for rabatter, siger de. Aj men hold nu op. Det er bare anderledes end klippekortet og enkeltbilletterne. Og det står højt og larmende på DSB’s hjemmeside, hvornår det kan betale sig at bruge rejsekort. Jo, jeg er også sur over, at priserne er blevet sat op igen. Til gengæld kan jeg trøste mig med, at kunne komme billigere hjem, når jeg arbejder sent. Men det er kun med rejsekortet. Faktisk har det været ret meget billigere at besøge mine forældre i Randers. Aner ikke hvilken rabat, der træder i kraft der, men det er billigere.

Hold nu op, danskere. Nyt er ikke automatisk lort. Du bliver ikke et dårligere menneske af nye vaner. Du skal bare koncentrere dig lidt. Og det er måske ikke så skidt. For en stund. Og det er helt sikkert, der blev fællesgrinet i lange baner, da jeg hoppede ind i linje 301 for at tjekke ud.

IMG_1204

8 thoughts on “Et lille forsvar for rejsekortet

 1. Jeg har lige bestilt mig et. Online og med foto. 🙂 Det bliver spændende…. Det er sgu da på tide, at vi kvitter de små kartonslipper. 🙂 Tænker, at det endda bliver nemmere? Selvom Kontants indslag godt nok malede fanden på togvæggene…

 2. Det lykkedes mig at glemme at tjekke ud lige præcist den dag hvor DR udbasunerede problemet på alle platforme :-D. Og jeg er ellers blevet primet med det rejsekort jeg brugte i Melbourne.

  Det som irriterer mig er at jeg ikke kan bruge det i busserne. Dvs slut med at hoppe i bybussen i Aarhus gratis når jeg har betalt min togtur. Det nytter heller ikke noget at min datter har fået sit eget kort, når hun skal køre med bus for at komme fra efterskolen
  Og så undrer jeg mig en del over at konduktøren i toget ikke kan tjekke om jeg har tjekket ind eller ej. De ser bare at jeg har kortet på mig og det er så det.
  Nu betaler jeg af princip altid for min transport, men det føles alligevel lidt sært.

  Altsammen sikkert børnesygdomme som vil blive rettet med tiden. Og ja vi lærer nok også at huske at tjekke ud. Alternativt kan vi bygge samme system for at komme ud fra paronen som i Londons undergrund. Der glemmer man det jo ikke.

  • Åh, jamen i København kan man bruge rejsekortet til det hele. Det er ikke rejsekortets skyld, at Århusbusserne ikke har taget det til sig endnu, men mon ikke det kommer? I københavn har de også apparater, der kan tjekke, om du har tjekket ind. Jeg bliver nærmest kontrolleret hver morgen i toget.
   Det skal selvfølgelig kunne bruges alle steder. Så lærer vi nok det med at tjekke ud

  • Det er irriterende, men det er jo ikke rejsekortets skyld. Det er trafikselskaberne, der fravælger at bruge det. I København er det ret perfekt

 3. Som Københavner må jeg også sige at den negative snak omkring rejsekortet kun skyldes én ting; folk er bange for forandring!
  Bor du på Fyn/Jylland er det selvfølgelig underligt/irriterende at man ikke kan bruge det i bybusserne.
  Angående priserne så kan jeg sige så meget at de gange jeg har brugt det, har det været billigere. Jeg kommer fra Jægersborggade(Nørrebro) til lufthavnen for 18kr! I weekenden var jeg i Odense, det kostede under 200kr(jeg kan ikke huske den præcise pris), min kammerat der brugte Wildcard(fredag/søndagspris) skulle af med 202kr, altså var besparelsen på rejsekortet 25% ift normalprisen.

 4. Pingback: Whole lotta love | Helles Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.