LCHF – tak, men nej

Jeg ved ikke helt, hvad der satte mig igang med at eksperimentere med min krop. Muligvis var det blot og bar forfængelighed. Fordi der kryber en insisterende flæskepølse frem om min mave, når jeg ikke holder skarp justits med, hvad der bevæger sig ind. Muligvis en slags lemmingeeffekt, fordi gud og hvermand synger høje lovord om at ændre sin kost til et højt indtag af fedt og meget lavt indtag af kulhydrater. Med til historien hører et nærmest abnormt højt indtag af protein. Ud over begejstrede vægttab beretter folk vidt og bredt om fantastisk velbefindende, bedre søvn, masser af energi og helbredte skavanker. Ligemeget – jeg sprang forsigtigt på.

I et overvældende flow af danske madblogs har jeg ind imellem brugt opskrifter fra Madbanditten, som er en af de varmeste fortalere for LCHF (low carb, high fat). Bloggen er inspirerende på mange måder, og jeg fulgte anvisningerne til punkt og prikke. Den første uge gik virkelig godt. Min krop syntes godt om forandingerne. Så jeg drog ind til Politiken og købte bogen af Jane Faerber, som også er bestyrer af Madbanditten. Spis dig mæt og glad hedder den, og den er lækker. Fyldt med lækre billeder og fine ideer, som bloggen også er.

Mit energiniveau var dalet en anelse i den første uge. Men det tog jeg helt roligt. Det beskrev hun også både på bloggen og i bogen. Jeg var ualmindelig kvæstet efter min hårde torsdagstræning og skruede lidt ned for resten af træningen. Men i løbet af weekenden begyndte alt at føles forkert. Jeg fik kvalme og en fornemmelse af et helt galt blodsukker efter morgenmaden. Som jo består af masser af æg, kød og ost. Og jeg begyndte at bruge betænkeligt lang tid med morgenavisen på toilettet. Bare tanken om æg begyndte at kalde opkastningsfornemmelser frem. Jeg var kort sagt nødt til hurtigt at lægge morgenmaden om. Det gjorde jeg – og fortsatte kuren. Mens jeg langsomt mistede enhver lyst til at lave mad.

Kort sagt – jeg er en afhopper. Jeg holdt kun et par uger. Det har været et par slemme uger. Min krop kan ikke klare de store mængder fedt og protein. Jeg er blevet mere og mere træt og har fået mindre og mindre lyst til mad. Jeg vil have fuldkorn tilbage i mit liv! Jeg har ikke samvittighed til at spise de store mængder døde dyr. Jeg tør slet ikke tænke på verdensmiljøet, hvis alle mennesker slugte så meget protein.

Har jeg tabt mig? Ja, det tror jeg. Jeg vejer mig ikke. Men om det er kuren eller dagene med tæt toiletkontakt, er svært at svare på. Blev jeg mæt? Ja, det gjorde jeg. Men en mærkelig form for mæthed, som for mig resulterede i en stærkt nedsat træning i hverdagen. Og jeg vil nu hellere træne løs med flæskebræmme på maven, end kaste mig slank på sofaen. Blev jeg glad? Nej, mit humør dalede under de snærende restriktioner, kvalme og samvittighedskvaler.

Jeg kan sagtens anerkende, at andre kan have glæde af at spise på den måde. Min krop kan det bare ikke. Så hej igen havregryn, fuldkorn og rodfrugter. Og farvel til overdrevne æggeretter, alt for meget fed ost og kød i ekstreme mængder – og kvalme. Det har været en skidt cocktail for mig.

Og min flæskekrop skruer sig jo uden problemer ned i størrelse 36, jeg stopper lige her og lever livet videre med sociale måltider og madglæde.

10 thoughts on “LCHF – tak, men nej

 1. Jeg troede faktisk, jeg var den eneste i verden, der ikke var på dén. Men efter at have været vegetar i 15 år, kan jeg simpelthen heller ikke få alt det kød ned. Og tror heller ikke på, det er godt, hverken for kroppen eller miljøet.
  Til gengæld spiste jeg mig til en jernmangelanæmi efter alle vegetarårene, så jeg er helt fortaler for “lidt af det hele og alt med måde”…søndagskram

  • Jeg har ikke kunnet opstøve noget konstruktiv kritik af den diæt, så jeg måtte jo gøre det. Det har sat masser af tanker igang, så måske er det ikke det sidste, jeg skriver om det

 2. Og hep for det og dig. Jeg har kun prøvet kræfter med spisemåden endnu kortere tid end dig, og min krop skreg efter rugbrød. Især når jeg havde cyklet til og fra arbejdet, var der nul tilbage på energikontoen. Alt med måde, hver ting til sin tid, og vi er så forskellige. 😉

 3. Helle, jamen, hvor er det rart at læse. Min roomie er hoppet på den livstil og det er så godt for hende. Det er rart at se. Men uh, jeg ville kaste op med de æggemængder, og jeg vil være så ked af at miste min lyst til æg, som jeg er ret sikker på ville ryge efter et par dage, ligesom du beskriver. Tænkte at min animalsk protein-lede var lidt hys, men jeg er jo åbenbart ikke den eneste. Tak fordi du gør mig lidt normal.
  Og godt du lytter til din krop!

  • Du er helt rigtig, og måske vil jeg næsten advare imod at indtage så meget fedt og protein. Det kommer til at vare lidt, før jeg laver spejlæg eller omelet igen

 4. Tak for at du deler din oplevelse!

  Jeg har selv et par veninder på den diæt. Og de har også foreslået den til mig. Jeg er i gang med at tabe sådan en 40-50 kg. og det lyder jo forjættende med al den lækre mad.
  Men jeg tør ikke. Da jeg talte med en anden veninde, som er uddannet i ernæring, kom hun med denne kommentar: Jamen, de bliver jo bare tyndfede.

  Så jeg fortsætter, med god samvittighed, med træning, nul sukker, nul hvidt brød (men MED rugbrød) og alm. mådehold 🙂

  • Flot projekt du er i gang med. Jeg kan jo følge din rotræning på Instagram. Jeg tror, din vej er den bedste, og retterne holder hurtigt op med at føles lækre, simpelthen fordfi der er så stort overload af fedt og protein. Thumbs up til dig!

 5. Jeg har haft samme reaktion som Helle efter blot at have været på den kost i 3 dage. Jeg stopper her. Og til jer andre: se denne video som med al tydelighed viser at “du bliver hvad du spiser”. Nemlig fed, hvis du spiser fedt. Filmen sammenligner portrætter af forfatterne til low-card diæt bøger med portrætter af forfatterne til low-fat whole grain diæt bøger. Et godt eksempel på, at billeder kan tale stærkere end ord! http://www.youtube.com/watch?v=2zVxA6yipv4

  • Dejligt med en kritik midt i alt hypet! Jeg spiser LCHF, og er rigtig glad for det, men det her viser jo bare at vi alle er forskellige – og Gud ske lov for det! Jeg oplever slet ikke de store mængde protein som du beskriver. Jeg spiser efter devisen: rigtig mange grøntsager, en smule kød (protein), og en god mængde fedt. Så her i huset er det altså grøntsager der køres indenbords i store mængder, og ikke kød. Og det virker for mig – men selvfølgelig ikke for alle. Endnu engang tak for din anmeldelse. Er varieret billede er klart det bedste 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.